In samenwerking met ASK architecten ontwikkelen we plannen voor het restaureren en herbestemmen van deze markante watertoren. Dit rijksmonument is een bekend herkenningspunt bij het verkeersknooppunt Hooipolder in Noord-Brabant.
De watertoren werd in 1925 gebouwd door de N.V. Waterleidingsmaatschappij Noord-West-Brabant. Het ontwerp is van de hand van de ingenieur Hendrik Sangster (1892-1971), hij was in dienst bij de Waterleiding-Maatschappij en ontwierp in de eerste helft van de twintigste eeuw diverse watertorens.
Sangster gebruikte expressionistische en art-deco elementen in het ontwerp. Het gebouw bestaat uit een betonnen sokkel met een betonskelet. De gevelvlakken tussen de betonnen pijlers zijn gevuld met metselwerk. Op de schacht staat een betonnen lekbassin die het dubbelwandige betonnen waterreservoir draagt. De buitenzijde van het lekbassin is expressionistisch vormgegeven in een vorm van gedrapeerde vlakken. De gevelvlakken ter hoogte van het reservoir bestaan ook uit metselwerk. De bekroning van de toren bestaat uit een betonnen koepel gedragen door een twaalfvlakkige betonconstructie met steunberen.
Als gevolg van beschadigingen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Vervolgens verliest de toren door uitgebreide werkzaamheden veel van zijn oorspronkelijke charme. Ten eerste worden decoratieve onderdelen (bouwplastiek) verwijderd en worden bijna alle vensters dichtgemetseld. Het meest ingrijpend echter is dat het gehele exterieur van de toren wordt voorzien van een 15mm dikke cementpleister. In 1970 stelt men de toren buiten werking.
Bureau Vlaardingerbroek heeft een bouwkundige opname uitgevoerd waarbij de schades in beeld zijn gebracht. Tevens zijn in het interieur sporen aangetroffen van de oorspronkelijke gevelopeningen. Voor het herstel van de watertoren zijn enkele scenario’s ontwikkeld die uiteenlopend gevolgen hebben voor de architectuur, behoud van historisch materiaal, constructie en gevolgen voor bouwfysica.
In samenwerking met ASK-architecten worden tevens de plannen voor herbestemming van de toren uitgewerkt. De toren wordt krijgt een indeling met vergaderruimtes rond een trappenhuis met een lift. Vanwege brandveiligheid wordt de trap verdubbeld, waardoor er een dubbele helix ontstaat. In de ruimte onder de koepel bovenop het waterreservoir komt een skybar met een spectaculair wijds uitzicht door nieuwe gevelopeningen in de bekroning. De metselwerkvlakken worden vernieuwd, daarnaast worden de oorspronkelijke gevelopeningen grotendeels gereconstrueerd.
Periode
2022
Locatie
Raamsdonksveer
Opdrachtgever
Veerse Toren B.V.
Projectgrootte
–
Bijzonderheden
Restauratie en herbestemming