Het Oude Weeshuis is een rijksmonument waar plannen voor aanpassing en renovatie zijn gepland. Bureau Vlaardingerbroek is gevraagd om een bouwhistorische verkenning uit te voeren voor dit pand. Het pand staat op de hoek van een bouwblok gelegen aan het Hoogeinde en de Ambstmanstraat. Het gebouw is twee bouwlagen hoog en wordt gedekt met een mansardekap. De bouwmassa van het 16e eeuwse Burger-Weeshuis is voor het grootste deel nog aanwezig in de huidige bouwmassa.

De entreepartij gelegen aan het Hoogeinde verdeelt de voorgevel in drie ongelijke delen, het trappenhuis achter de entree verdeelt het pand in tweeën. De verdiepingshoogte van de eerste verdieping is opmerkelijk genoeg hoger dan de begane grond. In de 19e eeuw is een nieuwe kap aangebracht.

Het huidige voorkomen van het pand is vermoedelijk in 1869 tot stand gekomen. Het is aannemelijk dat het pand toen een algehele verbouwing heeft ondergaan en dat de mansardekap, de geblokte cementpleister en het entreeportaal in die periode tot stand zijn gekomen. Wat niet goed vast te stellen is of de vensters bij deze verbouwing vergroot of verplaatst zijn.

In het interieur dateert de trap van deze verbouwing. Ook is er nog één schouw aangetroffen die wat vormentaal van deze verbouwing kan dagtekenen. Deze in Naamse steen uitgevoerde schouw bevindt zich tegen de zuidgevel aan de Ambtmanstraat. Vermoedelijk zijn de begane grond kozijnen bij de trap met hun specifieke koplatten ook bij deze verbouwing tot stand gekomen.

In latere bouwfases zijn de indelingen aangepast en is er in de zijgevel een noodingang aangebracht.

Om de bouwfasering van het pand inzichtelijk te maken zijn bouwfaseringsplattegronden gemaakt, met kleuren wordt een indicatie gegeven van het periode waarin de delen tot stand zijn gekomen. Daarnaast zijn de monumentwaarden van het pand op tekening weergegeven en nader toegelicht in het rapport.

Het rapport geeft een goed beeld van het te verwachten resultaat van een bouwhistorische verkenning.